Fruitbomen
Fruitbomen zijn erg populaire bomen om aan te planten in de tuin. Dat komt omdat fruitbomen verschillende voordelen hebben die ze gewild maken in zowel kleine als grote tuinen. Denk aan de prachtige bloesem, een lust voor het oog, die ook nog eens veel insecten aantrekt. Of de karakteristieke vormen die zorgen voor een rustieke uitstraling. En natuurlijk het fruit zelf, de echte smaakmakers, je eigen fruit en ook nog eens vers van de boom! Wij bieden de bekende fruitbomen aan zoals de appelboom, perenboom en pruimenboom maar je kunt ook een volwassen kersenboom kopen of minder bekende soorten zoals de lijsterbes, kornoelje en hazelnootboom.
Wanneer staat een fruitboom in de bloesem?
Meestal staan de fruitbomen in april en mei in de bloesem. Wanneer fruitbomen precies gaan bloeien is afhankelijk van het weer. Is het bijvoorbeeld vroeg in het jaar al snel zonnig en warm weer, dan ontpoppen de bloemen eerder dan bij koud en vochtig weer. De vroegste bloeiers zijn de kersenbloesem en de pruimenbloesem, daarna volgt de perenbloesem en tot slot de appelbloesem.
De bestuiving van de fruitboom
De letterlijke betekenis van bestuiving is; het overbrengen van pollen (het zaad) naar een stamper van een bloem waar vervolgens de bevruchting plaatsvindt. De bestuiving vindt bij fruitbomen plaats dankzij de wind, maar insecten zijn nog veel belangrijker! Bij het zoeken naar de nectar, bezoeken ze heel veel bloemen en verspreiden zo stuifmeel. Om zo veel mogelijk vruchtzetting te krijgen aan de boom moeten zo veel mogelijk bloemen bestoven worden. Sommige volwassen fruitbomen bestuiven zichzelf en hebben geen buurman vol met bloemen nodig. Toch geven deze zelfbestuivers meer en grotere vruchten als ze bestoven worden door andere fruitbomen in de bloei.
Welke fruitbomen bestuiven elkaar?
Het mag duidelijk zijn dat appels, appels bestuiven en wanneer je een volwassen kersenboom gaat kopen, je deze alleen kunt bestuiven met een andere kersenboom. Welke fruitbomen het beste bij elkaar horen is afhankelijk van de bloeiperiode. Ze moeten dus gelijktijdig in bloei staan om zodat kruisbestuiving plaats kan vinden. Alleen dan kunnen ze stuifmeel van elkaar ontvangen.
Bestuiven met niet-vruchtdragende siervruchten
De niet vruchtdragende fruitbomen zoals sierappels, sierperen en sierkersen zijn ook goede bestuivers. Deze bomen dragen over het algemeen over een langere periode bloemen, waardoor ze over een langere periode stuifmeel kunnen leveren voor de bevruchting van de vruchtdragende fruitbomen. In boomgaarden wordt om deze reden ook sierfruit tussen de fruitbomen geplant om kruisbestuiving te verbeteren.
Plukken en eten!
Als de bloem bestoven is geeft deze een vrucht. De vrucht kan afhankelijk van de soort geplukt worden wanneer deze rijp is. Sommige fruitsoorten kunnen lang bewaard blijven onder de goede omstandigheden. Dus zet een fruitboom in je tuin, daar pluk je zeker de vruchten van!
Fruitbomen onderhouden
Voor een goede jaarlijkse oogst moet je goed voor je fruitboom zorgen. Dat betekent goed onderhoud plegen. In de eerste twee jaar na het aanplanten is het meestal genoeg om voldoende water te geven. De fruitbomen worden namelijk gesnoeid aangeleverd en de bodem word verrijkt met organische voeding. Hierna begint de boom vaak weer sterk te groeien en verbruikt hij een hoop energie en voedingsstoffen. Het is dus aan te raden om de bodem waarop de fruitboom staat jaarlijks te voeden met organische voeding zoals compost en daarnaast ook te snoeien.
Volwassen fruitbomen snoeien?
Bij de ene boom moet je meer snoeien dan bij de ander en sommige exemplaren maar eens in de zoveel jaar. Het is vooral belangrijk om dode takken, kruisende takken, takjes op de stam en zogenoemde waterloten te verwijderen. Zo ontstaat er een mooie en evenwichtige kroon die open blijft voor zonlicht. Hierdoor blijft je fruitboom in absolute topconditie!
Vraag gerust om meer informatie aan onze specialisten of kom langs om het aanbod oude fruitbomen zelf te bekijken.