Volwassen Perenboom 'Conference' | Halfstam

Een oude fruitboom met hoge sierwaarde in je tuin: het kan met de pyrus communis ! Deze prachtige, volwassen perenboom komt uit onze eigen boomgaard. De 'Conference' is een sterke, gezonde boom waaraan de heerlijke Conference peer groeit. Door de karakteristieke vorm heeft deze boom een hoge sierwaarde. De uiteindelijke hoogte is drie tot zes meter.
Datasheet
Hoe ziet de perenboom ‘Conference’ eruit?
De conference heeft een eironde, halfopen kroonvorm. De stam is grijsbruin en gegroefd. De leerachtige bladeren zijn groen en verkleuren geel in de herfst. Omstreeks half april kun je genieten van een prachtig schouwspel in je tuin. Dan bloeit de boom met opstaande, opvallende trossen witte bloemen. Daarna vormen zich de eetbare, geelgroene handperen.
Waar groeit de perenboom ‘Conference’?
Deze boom staat bij voorkeur in de zon, in een droge tot vochtige bodem. Groeit niet goed op zandgrond. De conference trekt bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren aan.
Wat is er bijzonder aan de perenboom ‘Conference’?
De peer is zelf bestuivend. Dit houdt in dat er geen boom van een ander perenras in de buurt moet staan voor een goede vruchtdracht. Wel zorgt kruisbestuiving voor een betere oogst. Bij voorkeur wordt hiervoor 'Beurré Hardy', 'Clapp's Favourite' of 'Doyenné du Comice' gebruikt.
De peren van de Conference zijn vrij groot en hebben een slanke vorm. De peren zijn plukrijp vanaf ongeveer de tweede week in september. Het zachte, sappige vruchtvlees is heerlijk zoet. De peren zijn geschikt voor directe consumptie.
Hoe verzorg je de perenboom ‘Conference’?
Bij volwassen perenbomen is zowel de zomer- als wintersnoei van belang. De wintersnoei is gericht op onderhoud, terwijl bij de zomersnoei de focus ligt op vorm en vruchtproductie.
Wintersnoei
De wintersnoei van de conference kan het beste aan het einde van de winter (januari/februari) plaatsvinden. De boom is dan in rust en de bladeren zijn van de boom gevallen. Hierdoor kun je goed zien hoe de boomvorm is. Door een perenboom te snoeien, zorg je voor de ontwikkeling van vruchthout binnenin de boom. Snoei je niet, dan zul je alleen op het uiteinde van de takken vruchten kunnen oogsten. Snoei dood hout en zieke takken weg. Verwijder oude, grote takken. Snoei takken die naar binnen groeien en snelgroeiende verticale takken (waterloten) weg om de boom ‘luchtig’ te houden. Let op vorstschade bij strenge vorst. Snoeiwonden genezen dan trager, waardoor de kans op infecties groter wordt. Dit geldt voor zowel jonge als volwassen bomen.
Zomersnoei
De zomersnoei, ook wel vormsnoei genoemd, is een kwestie van timing en techniek. De meest geschikte periode hiervoor is van juni tot augustus. Het is belangrijk om een deel van de waterloten te snoeien. In de zomer is het nodig om zijtakken tot drie bladeren of zo’n tien cm terug te knippen. Dit bevordert de gezonde groei.