Vormbomen

Vormbomen zijn bomen die hun bijzondere vorm behouden door ze jaarlijks te snoeien. Bekende vormbomen zijn de dakboom, leiboom en knotboom. Maar er zijn ook minder bekende soorten zoals de kandelaber, kandelaar, bijenkorf en pilaarvorm. Ontdek meer over de unieke vormbomen en vind de perfecte, volwassen boom voor jouw tuin of project! In het assortiment vind je alleen grote, volwassen vormbomen die een directe aanvulling in tuinen, parken en langs oprijlanen vormen.

Volwassen Vormboom kopen? | Grote & Oude vormbomen

Er zijn 17 producten.

Item 1-12 van 17 in totaal item(s)

Actieve filters

3-4 meter
10-16 jaar
4-5 meter
18-30 jaar
5-6 meter
25-30 jaar
4-5 meter
10-16 jaar
4-5 meter
10-16 jaar
3-4 meter
10-16 jaar
4-5 meter
18-20 jaar
4-5 meter
18-30 jaar
3-4 meter
15-18 jaar
2-3 meter
10-12 jaar

De meest bekende vormbomen

In tuinen, parken en het Nederlandse landschap zijn er een aantal vormbomen die je vaak terug ziet komen. Knotbomen, leibomen en dakbomen. Omdat deze bomen uit veel verschillende soorten bestaan en hier veel vraag naar is, hebben deze vormbomen een eigen pagina. Kijk hieronder voor meer informatie over:

Bijenkorfbomen

Bijenkorfbomen zijn beveerde bomen, wat betekent dat ze vanaf de grond al vertakken. De takken worden recht gesnoeid. De bovenkant van de boom wordt afgerond. Deze bijenkorfvorm zie je vooral terug bij verschillende beukensoorten. Een mooie, grote bijenkorfboom is een directe aanwinst voor iedere tuin!

Kubusbomen

Wil je een boom met een strakke uitstraling? Dan is een kubusboom misschien waar je naar op zoek bent. Zoals de naam doet vermoeden is de bovenkant geschoren als een kubus. De stam is vrij van takken, wat deze bomen uitstekend geschikt maakt om te planten langs oprijlanen. Ook in Franse Engelse tuinen worden kubusbomen vaak ingezet vanwege hun symmetrische vorm. 

Pilaarvorm

Deze vormbomen lijken op bijenkorfbomen en hebben ook takken vanaf de grond. Het verschil is dat de bovenkant van een pilaarvorm recht wordt afgeschoren. De hele boom heeft daardoor van onder tot boven dezelfde diameter. Ze worden vaak als laanbomen ingezet, wat een luxueuze uitstraling geeft. Pilaarbomen die op een rij staan hebben wel wat weg van een klassieke tempel en worden daarom ook wel zuilbomen genoemd. 

Overige vormbomen

De bovenstaande bomen zijn enkele van de meest voorkomende vormen. Maar er zijn nog een aantal andere interessante vormen en aanpassingen op de bovenstaande vormen. Zo zijn bijenkorfbomen ook verkrijgbaar op stam. Bekijk de overige vormbomen 

Op zoek naar iets bijzonders? Denk dan aan alternatieve vormen zoals de piramidevorm. Deze driehoekige vorm is een mooi alternatief voor kubus- of bijenkorfbomen omdat piramidebomen ook vanaf de grond al vertakken. De bolvormige bomen zijn populair als boom om in potten te zetten. Bolbomen zijn verkrijgbaar op stam of als lage, meerstammige boom, waarbij alleen de bol boven de pot uitkomt. 

Haagbeuken zijn geen vormbomen maar is een boomsoort (carpinus betulus).