Oude bomen moet men niet verplanten... Toch?
Dit gezegde klopt... wat mensen betreft! Want dat word er natuurlijk mee bedoeld. Oude mensen moet je niet uit hun vertrouwde omgeving halen. Ze zijn zo gewend, dat ze een nieuwe omgeving niet meer aan kunnen. Maar hoe zit dit met bomen? Dit gezegde is toch ergens op gebaseerd. Dit klopt ook, over het algemeen is een oude boom die al zeer veel jaren op dezelfde plek staat niet of moeilijk te verplanten. Toch zijn er zeker mogelijkheden. Wat betreft onze oude bomen, die zijn zeer goed te verplanten.. Hoe dat kan? Lees je hieronder!
Oude boomkwekerijbomen
Allereerst is het goed om te weten dat onze boomkwekerij bomen wel iets anders zijn dan de grote oude bomen die je in bossen, parken, tuinen en langs straten tegenkomt. Onze oude boomkwekerij bomen zijn jarenlang verzorgt en onderhouden. Het grootste geheim zit hem in het meermaals verplanten van zo'n grote oude boom. Elke keer dat een boom verplant word, maakt hij nieuwe wortels aan. Op den duur ontstaat een zeer compact wortelgestel van zeer fijne haarwortels. Ze krijgen bij ons op de boomkwekerij dus niet de kans om heel breed of heel diep te gaan wortelen. Hierdoor richt je dus weinig schade aan de wortels aan zodra we ze weer verplanten. Ze zijn het als het ware 'gewend'. We verplanten onze bomen eens in de paar jaar, dus reken maar uit hoe vaak een boom van 30 jaar verplant is. Ook is dit een natuurlijk proces, de zwakkere broeders overleven de verplantacties niet, dus de oude bomen die we hebben staan zijn sterk en gezond!
'Gewone' oude bomen
Hoe zit het dan met die 'gewone' oude bomen die ergens al 30 jaar staan? Tsja.. dat is wel een iets ander verhaal. Deze bomen zijn, tenzij ze niet gezond zijn, altijd het proberen waard om te verplanten. Wat zeker kan helpen is, voordat je de boom daadwerkelijk verplant, de wortels door te steken. Hierdoor gaat de boom weer nieuwe fijne haarwortels aanmaken voordat hij daadwerkelijk verplant gaat worden.