Moet de boom bemest worden na het aanplanten?


Bomen kunnen het moeilijk hebben de eerste jaren nadat ze aangeplant zijn. Ze moeten wennen aan hun nieuwe omgeving en gaan opnieuw wortels maken. Zichzelf van voedsel voorzien kan in de eerste jaren daarom lastig zijn. Ondanks dat wij bij het aanplanten al een goede basis meegeven aan de boom, is het verstandig om in de jaren erop bij te mesten. Hierdoor maakt de boom sneller nieuwe wortels, waardoor hij eerder in staat is om goed voor zichzelf te zorgen en minder vatbaar is voor ziektes.

Welke bemesting moet ik geven?

Wij adviseren altijd om de boom organische meststoffen te geven. Een organische meststof bestaat uit enkel natuureigen grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Goede organische meststoffen zijn bijvoorbeeld gedroogde koemest, bodemverbeteraars (van dcm of ecostyle), tuincompost etc. In deze organische meststoffen zitten voedingselementen zoals kalium, stikstof en fosfor. Deze voedingselementen komen vrij zodra ze in aanraking komen met bacteriën en schimmels in de bodem. Een organische meststof voedt hierdoor niet alleen de boom, maar verreikt en activeert ook het bodemleven. Hierdoor gaat de bodem 'werken' en voedt deze weer de boom. 

Wanneer moet ik de boom bemesten?

Bomen kun je het beste bemesten in het voorjaar, net voor of net in het groeiseizoen. Het groeiseizoen begint vanaf het moment dat de boom blad begint te maken. In deze periode groeien de bomen het hardst en hebben ze veel voeding nodig. 

Hoeveel bemesting moet de boom krijgen?

Dat is een iets lastigere vraag en altijd maatwerk. Het hangt af van de boomgrootte en grondstructuur. Vaak staat er op een verpakking een goed advies. 

Tip:
Haal het bovenste laagje grond weg (paar cm) tot je bij de bovenste wortels uitkomt. Strooi de meststoffen evenredig rond de boom uit. strooi niet verder dan de kroon breed is, dus blijf binnen de kroonbreedte van de boom. Nadat je de voeding hebt uitgestrooid, geef je water op de plekken waar de voeding is uitgestrooid. Zodoende nemen de wortels de voedingsstoffen nog sneller op. Schuif vervolgens de paar cm aarde weer terug.