Boomvormen

Brienissen biedt je de keuze uit verschillende soorten boomvormen. Met boomvorm wordt de manier waarop de boom gekweekt is bedoeld. Er wordt met name gekeken naar de stam. Een veel gekweekte vorm is de hoogstam vorm. Hoogstam bomen worden veel toegepast als laanboom. Daarnaast zijn meerstammige bomen de laatste jaren flink populairder geworden. De halfstam vorm wordt veelal toegepast in de fruitteelt maar de laatste jaren ook om karakteristieke vormen te kweken. Tot slot de laagstam boom, een natuurlijk ogende boom die vanaf de grond vertakt.

Naast stamhoogte zijn er nog meer verschillende vormen, ieder met zijn eigen voordelen en toepassingsmogelijkheden. Ontdek de grote verscheidenheid aan volwassen bomen en boomvormen bij Brienissen.

Grote boomvormen kopen?

Er zijn 224 producten.

Item 1-12 van 224 in totaal item(s)

Actieve filters

7-8 meter
40-45 jaar
6-7 meter
18-20 jaar
4-8 meter
18-30 jaar
1-4 meter
12-15 jaar
4-8 meter
10-16 jaar
4-8 meter
10-16 jaar
4-5 meter
20-25 jaar
1-4 meter
12-15 jaar
4-8 meter
10-16 jaar
4-5 meter
15-18 jaar
7-8 meter
30-35 jaar
7-8 meter
25 jaar

Van laagstam- tot hoogstambomen 

Een hoogstamboom is een klassieke boomvorm die iedereen wel kent. De takken op stam beginnen vanaf ongeveer 2 meter en zijn in veel diverse soorten verkrijgbaar. Van sparren, dennen en andere naaldbomen, tot sierbomen zoals de Japanse sierkers. 

Bij laagstambomen beginnen de zijtakken al laag op de boom. Dat leidt tot een volle boom die natuurlijk oogt. Ze worden vaak ingezet als solitaire boom op landgoederen en in parken. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn laagstambomen niet klein. Afhankelijk van de soort kan een laagstamboom makkelijk 15 meter worden.

Het zal je niet verbazen dat halfstam bomen tussen hoog- en laagstambomen inzitten. Halfstam bomen zijn vaak fruitbomen. Deze werden zo gekweekt omdat het een stuk makkelijker is om het laaghangende fruit te plukken. Tegenwoordig worden niet alleen fruitbomen maar ook sierbomen als halfstam gekweekt.  

Knotbomen

Wanneer je eens goed kijkt naar het Nederlandse landschap dan zal het je opvallen dat er veel knotbomen te vinden zijn langs landwegen, in weilanden en zelfs in de stad. Knotbomen worden ieder jaar kort op de stam gesnoeid waardoor er veel snoeiwonden ontstaan. Die leiden tot een verdikking die we kennen als de ‘knot’. Het resultaat is een stoere boom met een robuust uiterlijk.

Dakbomen

Op zoek naar een natuurlijke parasol voor in de tuin? Dan ben je op zoek naar een mooie, volle dakboom! Dakbomen hebben een stam zonder takken zodat je er makkelijk onder kunt zitten. Het brede bladerdak ontstaat doordat de takken horizontaal geleid worden waardoor er een soort afdak ontstaat. 

Leibomen

Net zoals bij dakbomen worden de takken van leibomen horizontaal geleid. Bij een leiboom worden alle takken aan weerszijde van de stam horizontaal geleid. Ze worden vaak gebruikt als laanboom omdat ze mooi op elkaar aansluiten. Ook vormen leibomen een prachtig, natuurlijk zonne- en windscherm op het platteland bij boerderijen en bijvoorbeeld in kloostertuinen. 

Meerstammige bomen

De laatste jaren zijn meerstammige bomen erg populair geworden. Zoals de naam suggereert, heeft een meerstammige boom meerdere stammen die al vanaf de grond beginnen. Dat betekent dat de kroon van de boom zich een stuk lager al vormt. Zo is er op ooghoogte veel meer te zien in de boom. Meerstammige bomen worden dan ook vooral als sierboom geplant.