Home » Nieuws » Blog » Wat is een boom?

Wat is een boom?

Bomen, je ziet ze overal. Er zijn grote bomen, kleine bomen, bijzondere bomen en normale bomen. Overal waar je komt zijn ze wel te vinden. In de zomer staan ze prachtig in de bloei, in de winter zijn ze vaak zo goed als kaal. Als je kijkt naar wat een boom doet, zie je dat een boom best veel gelijkenissen heeft met een mens. Een boom ademt, eet en drinkt. Net als wij! Maar waar bestaat een boom verder uit? Hoe zit een boom nou precies in elkaar?

Bomen worden in de volksmond ook wel grote planten genoemd. Een boom heeft wortels, een stam, takken en bladeren. Dat zijn de dingen die je ziet aan een boom. Een boom bestaat uit een levend deel en een dood deel. Dat klinkt alsof het een goede kant en een slechte kant heeft, maar dat is zeker niet zo. Het dode deel is ook van belang. Allereerst het levende deel. Het levende deel zijn de bladeren, wortels, het spinthout en de bast. Spinthout is het hout dat bestaat uit levende vaten die de voedingsstoffen (het eten) door de boom leiden. Dan is er dus ook nog een dood deel van de boom. Het binnenste deel van de boom, het kernhout, is dat dode deel. Hier zitten geen levende cellen in. Het kernhout zorgt ervoor dat een boom stevig is en het hout is steviger dan het sprinthout. Het dode deel van de boom zorgt dus voor de stevigheid. Toch best belangrijk?

Bij een omgezaagde boom kan je precies zien hoe oud deze boom geworden is. Dat komt door de ringen die de boom heeft. Elke ring staat voor een jaar. Daarom heten deze ringen ook wel jaarringen. Deze ringen ontstaan doordat er rondom de stam van de boom elk jaar een nieuwe laag komt. Aan deze ringen kan je meer zien dan alleen de leeftijd van de boom. Je kan bijvoorbeeld ook zien of het een droog of nat jaar is geweest door de dikte van de ring.

Ook heeft een boom natuurlijk wortels. Er zijn grote en kleine wortels. De grote wortels zijn de wortels die je kan zien in de grond onder de boom. De kleine wortels zitten over het algemeen in de grond. Deze kleine wortels zie je alleen als een boom omgevallen is. De functie van de kleine wortels is dat ze het grondwater opzuigen uit de grond. In dit water zitten de voedingsstoffen die een boom nodig heeft. Dat water gaat via de stam naar de bladeren toe en wordt zo door heel de boom verspreid.

De bladeren van de boom verschillen vaak van vorm en kleur. Deze bladeren hebben naast water, ook zonlicht nodig. Als een boom helemaal alleen staat, heeft de boom vaak veel zijtakken. Dat komt omdat het zonlicht makkelijk bij de boom en de bladeren kan komen. De boom groeit als het ware makkelijker door het vele zonlicht. Als bomen dichter bij elkaar staan, groeien ze vooral omhoog richting het zonlicht. Hieruit blijkt dat zonlicht en water erg belangrijk zijn voor een boom.

Als laatste onderdeel van een boom, komen we bij de vruchten en zaden. Bijna alle bomen maken zaden. Deze zaden zorgen voor nieuwe bomen, worden opgegeten door dieren en mensen of worden vertrapt als ze op de grond zijn gevallen. Het is dus eigenlijk een manier van voortplanten voor bomen. Van de duizenden zaden die een boom op de grond laat vallen, wordt slechts een enkeling een grote en volwassen boom.

Zoals je gelezen hebt, is een boom voor ons van groot belang. Je weet nu dat een boom ook ‘leeft’ net als wij. Dat betekent dat we rekening met ze moeten houden. Zeker in deze tijd waar we in leven, moet er gelet worden op de bomen. Door al het natuurgeweld zijn er vaak zorgen over bomen. En zorgen over bomen, betekend zorgen over ons.