Home » Nieuws » Blog » Waarom zijn bomen zo belangrijk?

Waarom zijn bomen zo belangrijk?

De Bosbranden in Australië hielden de hele wereld bezig. Foto’s van afgebrande gebieden, dieren die omgekomen zijn en duizenden mensen die hun huizen moeten verlaten. Dit allemaal omdat er een aantal bomen in de fik staan. Sterker nog, een heel groot aantal. Miljoenen bomen verdwijnen door deze bosbranden. En, hoe minder bomen, hoe minder zuurstof. Klinkt logisch zou je zeggen. Maar hoe komt het dat een boom zo belangrijk is? En waarom is het een ramp dat er bromen verbranden door bosbranden?

Allereerst de levensduur van een boom. Over het algemeen gaan bomen lang mee. Of hoe natuurliefhebbers het liever horen, bomen leven lang. Soms wel honderden jaren. Het groeiproces van een boom gaat dus ook niet zo snel. Het is niet zo dat je binnen een week een boom kan laten groeien. Er komt wat geduld bij kijken.

Bomen zijn een hele belangrijke factor als het gaat om schone lucht en zuurstof. Zeker als het gaat om hele oerwouden en bossen. Dat een boom zuurstof geeft, weten we allemaal. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt, ruik je hoe fris de lucht er is in vergelijking met de stad. De lucht is er veel schoner. Het proces van het aanmaken van zuurstof heet fotosynthese. Dat proces vindt in elke boom plaats, hoe klein of groot ook.

Bij een boom in het algemeen komt een heel proces kijken. Een boom ontvangt natuurlijk zonlicht van de zon en koolstofdioxide door de lucht. Door deze aanvoer en de aanvoer van water door de wortels, kan de boom zuurstof aanmaken. Een boom is dus continu met een proces bezig om zuurstof aan te maken en groeistoffen te ontvangen. Een gemiddelde boom maakt 125 gram zuurstof aan per dag. Ik hoor je denken; is dat veel? Ter vergelijking; een volwassene ademt zeven keer zoveel zuurstof in en uit op een dag. Per volwassene moeten er dus zeven bomen zijn. Zeven!

Ook verbruiken bomen koolstofdioxide (CO2) die wij produceren. Dat is een belangrijk aspect. Koolstofdioxide wordt geproduceerd door fabrieken, verbrandingsmotors en ook door ons mensen. Omdat er meer koolstofdioxide geproduceerd wordt dan dat er door de bomen gebruikt wordt, ontstaat het broeikaseffect. Het broeikaseffect is in feite de opwarming van de aarde. Ook hierom is het belangrijk dat er voldoende bomen zijn. De bomen worden ook wel de ‘longen van de aarde’ genoemd.

Het is voor ons als mens dus van groot belang dat de bomen op de wereld niet in aantallen dalen. Het kappen van grote stukken bos, de bosbranden en de veranderingen in het milieu helpen daar niet bij. Wij als mens zijn de enige oorzaak van deze verschijnselen. Het welzijn van de boom hangt dus van ons af. Geef om het milieu en geef om de boom!