Jonge Haagbeuk | Schermvorm

Jonge Haagbeuk | Schermvorm

search

Jonge Haagbeuk | Schermvorm

Creëer een groene afscheiding voor extra privacy met de carpinus betulus! Deze leivorm haagbeuk is een sterke, gezonde boom die tot de berkenfamilie (Betulaceae) behoort. De boom komt in bijna heel Europa voor. De compacte structuur zorgt ervoor dat de haagbeuk, ondanks het verlies van bladeren in de winter, de schermvorm behoudt. Daardoor biedt de boom alsnog de beschutting die je van een boom met schermvorm wenst. 

€ 995,00


Leverbaar in periode
Stamomtrek (cm)
Hoogte (m)
Leeftijd
Gewicht
  • check Gratis bezorging
  • check 2 jaar plantgarantie
  • check 30+ jaar ervaring

Over deze boom

GBD-100140
6 Items

Datasheet

Boomvorm
Leiboom
Uiteindelijke hoogte
3 tot 6 meter
Bloeiperiode
Voorjaar
Bloemkleur
Geelgroen
Eetbare vrucht
Nee
Bladkleur voorjaar
Heldergroen
Bladkleur
Groen
Bladkleur herfst
Geelbruin
Blad winter
Bladverliezend
Windbestendigheid
Verdraagt wind
Lichtbehoefte
Half in de zon / half in de schaduw
Bodemvochtigheid
Droog tot vochtig
Stamhoogte
220cm
Kroon
Leivorm
Boomsoort
Beukenboom
Online verkoop
Ja

Extra informatie over deze boom

Hoe ziet de jonge haagbeuk eruit?

De haagbeuk heeft een brede eironde kroonvorm met een gesloten kroonstructuur. De grijze bast is diep gegroefd. In het voorjaar zijn de ovaalvormige bladeren heldergroen, terwijl ze in de herfst naar mooi geelbruin verkleuren. Hierna kan het bruine, verdorde blad nog tot aan de winter in de boom blijven hangen. Deze leiboom wordt bij jaarlijkse snoei van de vorm niet groter dan een meter of vijf.

De bruingroene, gevleugelde, kleine nootjes vormen zich in het najaar aan de boom. De haagbeuk kent in april-mei een onopvallende, geelgroene bloeiperiode met hangende bloemkatjes.

Waar groeit de jonge haagbeuk?

De haagbeuk groeit in principe goed op alle grondsoorten en staat graag in zowel de zon als half in de zon of schaduw. Wind, droogte en hitte verdraagt de haagbeuk goed. Ook kan de boom goed tegen luchtverontreiniging en kortstondige overstroming. 

Wat is er bijzonder aan de jonge haagbeuk?

Er zijn weinig bomen zo sterk als de haagbeuk! De boom is geschikt voor een wat kleinere tuin. Daarnaast kan die zeer goed tegen snoei, dus wordt de haagbeuk vaak gesnoeid als vormboom. In dit geval in een leivorm, dankzij zijn compacte en hechte groei. Ook kom je de haagbeuk tegen in bijenkorf, blok-, cilinder-, piramide-, kegel-, dak- en knotvorm. Daarnaast kun je de haagbeuk als haagelement (vormboom zonder stam) tegenkomen.

De boom is niet alleen ideaal om meer privacy in je tuin, maar trekt ook vlinders, vogels en kleine zoogdieren aan. Zo is haagbeuk een belangrijke waardplant voor de meikever. Deze beestjes voeden zich met de bladeren en de bloemen. De bladeren van de haagbeuk zijn een voedselbron voor een groot aantal larven van vlinders, zoals voor de hazelaaruil, de kleine wintervlinder en de haagbeukmot. Qua vogels zijn onder andere de appelvink en de boomklever in de herfst dol op de zaden van de haagbeuk. Verder zijn de nootjes van de haagbeuk in trek bij bosmuizen en hazelmuizen. 

Hoe verzorg je de jonge haagbeuk?

De carpinus betulus is eenvoudig qua onderhoud. Gebruik een heggenschaar om de boom te snoeien. Let op: snoei de haagbeuk niet tijdens de winter. Dit kan ervoor zorgen dat de boom gaat bloeden. De bladeren die vallen zijn heel goed inzetbaar als compost. Hiermee kan de kwaliteit van de bodem verbeterd worden.