De boom is geplant, en nu?Bomen hebben net als wij mensen water nodig. We moeten de bomen soms een handje helpen, zeker als ze net zijn aangeplant. Bomen hebben echt pas water nodig in het groeiseizoen, het seizoen dat ze uitlopen en blad dragen. Dit zijn de warmste maanden van het jaar en daardoor is het vaak droog. In het begin van de lente als de eerste bomen in april uit beginnen te lopen is de ondergrond vaak nog vochtig tot nat van de wintermaanden. Dit kan eind april al wel flink opgedroogd zijn. Blijft het hierna overwegend droog dan hebben de bomen  hulp nodig, zeker de bomen die net zijn aangeplant.

Hoeveel water moet ik geven?
Een net aangeplante jong volwassen boom tot 40cm stamomvang of 5 meter hoogte bij meerstammige bomen heeft bij droog en warm weer tijdens/na het uitlopen van het blad ongeveer 15-20 liter water per dag nodig. 
Een volwassen boom tot 90cm stamomvang of 10 meter hoogte bij meerstamige bomen heeft heeft bij droog en warm weer tijdens/na het uitlopen van het blad ongeveer 20-40 liter water per dag nodig. 
Een volgroeide boom vanaf 90cm stamomvang of vanaf 10 meter hoogte bij meerstammige bomen heeft bij droog en warm weer tijdens/na het uitlopen van het blad ongeveer 40-80 liter water per dag nodig. 

Hoe geef ik water?
De jong volwassen bomen en volwassen bomen kun je goed watergeven met een grote gieter of emmer van bijvoorbeeld 10 liter. Wat je ook kan doen is watergeven met de tuislang door deze heel lichtjes aan te zetten en bij de stam te leggen. Uiteraard wel even van te voren kijken hoeveel water de tuinslang geeft per minuut. 

Wanneer moet ik watergeven?
Wanneer je water moet geven, hangt af van de droogte van de grond (zie hieronder) en temperatuur. Hoe warmer en droger het is, hoe meer water een boom kan en wil verdampen.

 Je kan checken of de boom teveel of te weinig water krijgt door te voelen met de hand aan de grond om de stam:
•Is het droog →geef water zoals hierboven beschreven
•Is het licht vochtig → geef water zoals hierboven beschreven
•Is het vochtig tot nat → wacht één dag of twee dagen en controleer opnieuw

Geef zoveel als het kan water in de avond of in de vroege ochtend. Als je water geeft midden op de dag, dan verdampt dit weer heel snel. Geef vooral water dicht bij de stam, omdat de boom nog niet veel geworteld heeft, neemt hij met name hier het vocht op.

Let op! Te veel water geven kan heel slecht zijn voor de boom, de worteltjes kunnen het vele water niet verdragen en gaan rotten, wat kan leiden tot afsterven van de wortels en uiteindelijk doodgaan van de boom. Controleer dus altijd voordat je water geeft.

Tip:

Maak een gietrand van kunststof of van aarde, zodat het water niet meteen wegloopt tijdens het watergeven.


Bij vragen staan we je uiteraard graag te woord!

Bomen in dit project