De boom is geplant, en nu?
Bomen hebben net als wij mensen water nodig. We moeten de bomen soms een handje helpen, zeker als ze net zijn aangeplant. Omdat de boom in droge periodes zelf nog niet voldoende water kan vinden is water geven in de eerste twee groeiseizoenen, het seizoen dat ze uitlopen en blad dragen, absoluut noodzakelijk.

Hoeveel water moet ik geven?
Water geven is maatwerk want bij te weinig water zal de boom doodgaan, maar bij te veel water ook. Daarnaast is de hoeveelheid water die je geeft afhankelijk van de boomsoort, boomgrootte, weeromstandigheden en locatie. Voordat je water gaat geven is het noodzakelijk om de vochtigheid te controleren, dit kan je doen door de grond op circa 15 cm diepte (spade diep) rondom de stam te controleren op vochtigheid. Is het op 15 cm diepte droog? Dan is het tijd om water te geven. Het is beter om de boom één keer een grote hoeveelheid water te geven dan iedere dag een klein beetje. Afhankelijk van het weer raden we aan de boom maximaal 1 keer per week water te geven. De grond kan weer iets drogen voor de volgende watergift, zodat de wortels ook worden gestimuleerd om zelf op zoek te gaan en buiten de kluit gaan groeien. Helemaal uitdrogen van de grond moet je voorkomen. Is het op 15 cm diepte vochtig of nat? Wacht één of twee dagen en controleer opnieuw. Let op! Te veel water geven kan heel slecht zijn voor de boom, de worteltjes kunnen het vele water niet verdragen en gaan rotten, wat kan leiden tot afsterven van de wortels en uiteindelijk doodgaan van de boom. Controleer dus altijd voordat je water geeft.

In onderstaande tabel geven we aan hoeveel liter water je gemiddeld geeft per watergift per week en hoeveel minuten dat ongeveer is met een tuinslang. Een tuinslang geeft ongeveer 15 liter water per minuut.

Stamomvang       Aantal liters water per watergift per week   Aantal minuten watergeven met de tuinslang 
20-30 cm 75 liter 5-6 minuten
30-40 cm 100 liter 7-8 minuten
40-50 cm 120 liter 8-9 minuten
50-70 cm 150 liter 10-11 minuten
70-100 cm 175 liter 12-13 minuten
100 + cm 200 liter 14-15 minuten


Wanneer kan ik het beste water geven?
Geef zoveel als het kan water in de avond of in de vroege ochtend. Als je water geeft midden op de dag, dan verdampt dit weer heel snel. Geef vooral water dicht bij de stam, omdat de boom nog niet veel geworteld heeft, neemt hij met name hier het vocht op.

Tip: Maak een gietrand van kunststof of van aarde, zodat het water niet meteen wegloopt tijdens het watergeven.


Bij vragen staan we je uiteraard graag te woord!

Bomen uit deze pagina