Knotbomen

Knotbomen zijn één van de meest bekende vormen van boombeheer in ons land. Je ziet ze vaak langs landwegen en aan de rand van tuinderijen. Maar ook in parken is de knotboom populair. Ze maken al eeuwenlang deel uit van het Nederlandse. Er zijn verschillende soorten bomen verkrijgbaar als knotboom. Bekijk het assortiment en lees verder voor meer informatie.

Knotbomen

Er zijn 12 producten.

Item 1-12 van 12 in totaal item(s)

Actieve filters

3-4 meter
18-30 jaar
3-4 meter
10-16 jaar
3-4 meter
10-16 jaar
6-7 meter
18-20 jaar
3-4 meter
18-30 jaar
3-4 meter
25-30 jaar
4-8 meter
18-30 jaar
3-4 meter
18-30 jaar
4-5 meter
30-50 jaar
3-4 meter
30-50 jaar

Wat zijn knotbomen?

Er is geen specifieke soort die als knotboom wordt bestempeld. Het knotten van een boom is een speciale snoeitechniek die een boom een uniek en stoer uiterlijk geeft. Een knotvorm ontstaat door op ongeveer 2 tot 3 meter de kop uit de boom te zagen. Op deze eerst kale stam gaan zich nieuwe takken ontwikkelen. Door deze takken eens in de 2 á 3 jaar af te zagen ontstaat er een verdikking op de stam, de zogenoemde knot.

Volgroeide knotbomen bij Brienissen

Voor het inrichten van een landschapstuin of het herstellen van cultuurhistorisch gebied in het buitengebied, worden vaak knotbomen gebruikt. Door volgroeide knotbomen te planten, is de kans op overleven een stuk groter. Daarnaast bevorder je met volwassen bomen meteen de biodiversiteit, waar dit met jonge boompjes nog jaren kan duren. 

Brienissen biedt een uitgebreid assortiment aan volgroeide knotbomen. Van de Amerikaanse amberboom tot de witte moerbei. Ook verschillende wilgensoorten worden als knotboom aangeboden. Het voordeel van wilgen is dat ze erg snel groeien en dus al snel het robuuste uiterlijk van een knotboom krijgen. De meeste knotbomen in het assortiment hebben een leeftijd tussen de 10 en 50 jaar.

Al eeuwenlang populair

Al eeuwenlang planten boeren wilgen en elzen langs de randen van landerijen aan voor hout. Zo hadden ze eens in de zoveel jaar een flinke voorraad hout om te stoken of voor reparaties en aanpassingen aan de boerderij. De dunne flexibele takken die uit de knot groeien werden vroeger gebruikt om manden van de vlechten of, wanneer ze wat dikker werden, als basis voor bezemstelen, gereedschap en zelfs klompen.

Knotbomen en met name de knotwilgen worden nog steeds veel toegepast bij openbare projecten om cultuurhistorische elementen in het landschap te behouden. Maar ook in een landschapstuin zien knotwilgen er fantastisch uit! Een goed alternatief met een stoere uitstraling is de knotplataan, die ook nog eens voor veel schaduw zorgt.

Wanneer moet je knotbomen snoeien?

Een knotboom blijft gezond wanneer je deze regelmatig snoeit. Knotbomen snoei je bij voorkeur tussen november en februari. In deze periode zijn de meeste bomen in rust en kunnen de snoeiwonden die ontstaan goed dichtgroeien. Om het ecosysteem en de biodiversiteit in stand te houden is het daarnaast aan te raden om niet alle knotbomen tegelijkertijd te snoeien maar om dit te verdelen over een aantal weken of maanden.

Wat gebeurt er wanneer je knotbomen niet snoeit?

Bij voorkeur snoei je een knotboom ieder jaar. Sommige knotbomen die wat langzamer groeien kun je tussen de 1 en 3 jaar snoeien. Wanneer je dit nalaat worden de takken van de boom uiteindelijk te groot en te zwaar. De boom kan dan te ver doorbuigen of zelfs breken onder het gewicht. Dat is niet alleen zonde van de boom maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren.

Wil je meer weten over knotbomen of ben je op zoek naar de meest geschikte boom voor jouw project? Neem gerust contact op. Brienissen is dé specialist in grote bomen en we zetten ons graag in om je zo goed mogelijk te adviseren.