Magnolia bomen en struiken

De Magnolia of Nederlandstalige naam beverboom, is een grote verzamelnaam van verschillende soorten Magnolia's uit de Magnoliafamilie. De Magnolia komen van nature niet voor in West-Europa maar ze zijn hier wel zeer bekend door de rijk bloeiende soorten met verschillende kleuren bloemen. Het is inmiddels een goed geïntegreerde boom in Europa waar ze al honderden jaren worden aangeplant in tuinen en parken. In totaal telt de Magnoliafamilie zo'n 300 soorten en de meest bekende soorten zijn afkomstig uit Japan, China en Noord-Amerika. 

Oude magnolia boom kopen? | Brienissen.nl | De grootste (in) Bomen!

Filters

Prijs

Prijs

  • € 252,00 - € 1.372,00

Boomvorm

Boomvorm

Uiteindelijke hoogte

Uiteindelijke hoogte

Bloemkleur

Bloemkleur

Bladkleur herfst

Bladkleur herfst

Er zijn 4 producten.

Item 1-4 van 4 in totaal item(s)

Actieve filters

Oorsprong

De magnolia's kennen een groot verspreidingsgebied en komen tegenwoordig voor op bijna het hele Noordelijk halfrond. Ze komen echter uit de continenten Noord-Amerika en Azië. Vooral in de landen Japan, Korea en delen van China een belangrijke boom die al ruim voor de jaartelling aangeplant werd bij tempels en paleizen. In Noord-Amerika zijn er soorten die in hun natuurlijke moerasgebieden uit kunnen groeien tot bomen van 30 meter.

Kenmerken

Sommige Magnolia soorten groeien uit tot grote bomen maar de meeste zijn struiken of meerstammige bomen. Met uitzondering van de grote bomen worden ze vaak niet hoger dan een meter of 10. De kroon is halfopen en de vorm breed eirond. De magnolia's zijn bladverliezende loofbomen met uitzondering van de wintergroene magnolia grandiflora. Het meest kenmerkend aan de magnolia's zijn natuurlijk de prachtige bloemen. Bij de meeste soorten verschijnen de bloemen in het voorjaar aan de boom, voordat het blad uitloopt. De soorten die in de zomer bloeien zijn over het algemeen ook bladhoudende magnolia's. De kleur van de bloemen is meest wit maar er zijn ook soorten met paarse en roze bloemen.

Standplaats

De meeste magnolia's groeien het liefst op een licht zure, humusrijke en waterdoorlatende bodem. De Japanse magnolia - Magnolia Kobus groeit ook goed op een kalkrijke kleigrond. De bodem bedekken met compost is zeer aan te raden zeker in de jonge jaren of nadat een boom aangeplant is. Jonge en en net aangeplante magnolia bomen hebben veel water nodig met droog en warm weer. De magnolia staat het liefst in de zon of half in de zon. De boom verdraagt matige wind dus een beschutte standplaats is aan te raden.

Soorten

Er zijn heel veel soorten magnolia's maar enkele soorten springen eruit door groeiwijze, bloeiwijze en afmeting. De rijkst bloeiende magnolia word ook wel de gewone magnolia genoemd. De Latijnse naam is Magnolia x soulangeana. Deze magnolia is een langzaam groeiende boom of struik die een uiteindelijke hoogte van 4 tot 6 meter bereikt. Bloeikleur in april/mei met wit en of roze bloemen. Een Magnolia die bloeit met roodpaars kleurige bloemen is de Magnolia 'Galaxy'. Een vruchteloze boom die uiteindelijk 7 tot 9 meter kan worden. De eerder genoemde groenblijvende Magnolia grandiflora kan 12 tot 15 meter hoog worden en kent een zomerse bloei met crème witte bloemen. De magnolia kobus of Japanse magnolia is een zeer gewaardeerde soort. Kan uitgroeien tot een mooie boom van 8 tot 12 meter. Sterke boom die in April zeer rijk bloeit met witte geurende bloemen. Weinig ruimte? Denk dan aan de Chinese magnolia - Magnolia sieboldii. Dit mooie sierboompje zie je veel als struik maar word ook als hoogstam boom gekweekt. Bloeit in juni met witte geurende bloemen. Word niet hoger dan 4 meter wat hem zeer geschikt maakt voor kleine tuinen. Door de grote diversiteiten aan soorten is er altijd wel een geschikte en passende magnolia voor iedere tuin!