Eikenboom - Quercus

De eikenboom is de meest voorkomende loofboom in de Nederlandse bossen. Maar liefst 18% van de bomen die je in het bos tegenkomt zijn eikenbomen. Eiken gedijen goed in ons land en het zijn natuurlijk prachtige bomen die erg groot kunnen worden en veel schaduw bieden. Om die reden zijn er veel particulieren, bedrijven en gemeenten die een grote eikenboom kopen voor in tuinen, parken en bedrijventerreinen. Wil jij een grote eikenboom kopen voor in de tuin? Op deze pagina vind je verschillende soorten volwassen eikenbomen en alle informatie die je nodig hebt!

Eikenboom kopen?

Filters

Prijs

Prijs

  • € 362,00 - € 9.129,00

Boomvorm

Boomvorm

Blad winter

Blad winter

Uiteindelijke hoogte

Uiteindelijke hoogte

Bloemkleur

Bloemkleur

Bladkleur herfst

Bladkleur herfst

Er zijn 20 producten.

Item 1-12 van 20 in totaal item(s)

Actieve filters

Verschillende soorten eikenbomen

De eik - Quercus is een geslacht van de loofbomen met bladverliezende en blad houdende soorten. Naast de bekende inheemse zomereik en wintereik worden exotische wintergroene eikensoorten zoals de steeneik en kurkeik steeds populairder. Ook eikensoorten uit Noord-Amerika en Noord-Azië gedijen goed in ons klimaat. De inheemse eikenbomen tref je veel aan in bossen waar het zeer grote en oude bomen kunnen worden. De eik word ook wel de koning van het bos genoemd.

Eikenbomen: onlosmakelijk verbonden met de Europese cultuur

Eiken groeien op het gehele noordelijke halfrond. Eiken groeien vaak in bossen en vroeger bedekten uitgestrekte eikenwouden grote delen van Noordwest-Europa. Van deze oerbossen is nog maar heel weinig over, alleen Engeland heeft nog ongerepte oerbossen. Eiken kunnen ontzettend oud worden. Er zijn exemplaren bekend in Engeland, Frankrijk en Duitsland van 1000 tot 1500 jaar oud. 

De eik was voor veel vroegere volken een van de belangrijkste bomen en  ze zagen de boom als kanaal om in contact te staan met de goden. Bij de Germanen werden er offers gebracht en recht gesproken onder de eiken en bij de Kelten werden de Druïde ook wel eik mensen genoemd. Maar ook bij de oude Grieken en Romeinen was het een belangrijke boom die gekoppeld was aan een God zoals bij de Grieken Zeus en de romeinen Jupiter.

Kenmerkende eigenschappen van eikenbomen

Eiken kunnen niet alleen oud worden maar ook zeer groot en imposant. Ze kunnen uitgroeien tot bomen van wel 20 tot 30 meter. Er zijn bladverliezende eiken, blad houdende eiken en wintergroene eiken. Vooral de wintergroene eiken worden steeds populairder. De stam van de eik is vaak donker en gegroefd. Het eikenblad heeft verschillende vormen maar vaak groen van kleur, leerachtig en gelobd. De vrucht van de eik is de eikel, een noot waaruit een nieuw eikenboompje kan ontstaan. De eikels zijn een belangrijke voedselbron voor veel verschillende dieren zoals muizen, eekhoorns en wilde zwijnen.

Een grote eikenboom kopen en ervoor zorgen

De meeste eiken houden van een licht zure tot neutrale bodem. Ze staan graag in de zon of half in de zon op een droge tot licht vochtige bodem. Ze gedijen goed op de meeste soorten grond De meeste eiken verdragen wind en sommige zelfs harde zeewind. Droogte en hitte worden matig tot goed verdragen. 

Verschillende soorten eikenbomen kopen

In ons assortiment vind je veel verschillende soorten eiken. Hieronder staat een lijst met eiken die veel worden gekweekt en die het goed doen in ons klimaat.

  • Zomereik -  Quercus robur = Inheems, bladverliezend, ronde kroon en uiteindelijke hoogte 25-30 meter
  • Wintereik - Quercus petraea = Inheems, (verdorde) blad houdend, ronde kroon en uiteindelijke hoogte 25-30 meter
  • Amerikaanse eik - Quercus rubra = Noord-Amerikaans, bladverliezend, eironde kroon en uiteindelijke hoogte 20-25 meter
  • Moeraseik - Quercus palustris = Noord-Amerikaans, bladverliezend, piramidale kroon en uiteindelijke hoogte 20-25 meter
  • Moseik - Quercus cerris = Zuidwest-Azië, bladverliezend, ovale kroon en uiteindelijke hoogte 18-20 meter
  • Kurkeik - Quercus suber = Zuid-Europa, groenblijvend, ronde kroon en uiteindelijke hoogte 10-15 meter
  • Steeneik - Quercus ilex = Zuid-Europa, groenblijvend, eironde kroon en uiteindelijke hoogte 5-8 meter
  • Spaanse eik - Quercus xhispanica = Zuid-Europa, (verdorde) blad houdend / groenblijvend, platte ronde kroon en uiteindelijke hoogte 12-15 meter
  • Oostenrijkse eik - Quercus xturneri = Midden-Europa, half (verdorde) blad houdend, ronde kroon en uiteindelijke hoogte 12-15 meter

Wat kost een eikenboom?

De prijs van een eikenboom is afhankelijk van de grootte en de leeftijd, en de soort eikenboom. Daarom lopen de prijzen behoorlijk uiteen. Bij Brienissen hebben we geregeld bomen in het assortiment tussen de 500 en de 10.000 euro per stuk. Ben je op zoek naar iets specifieks en kunnen we je helpen of heb je vragen over het leveren en planten van bomen? Neem dan contact met ons op!