Lindebomen - Tilia

De linde - Tilia is een geslacht van bomen uit de kaasjeskruidfamilie. De linde soorten komen voor in Europa, Noord-Amerika en Azië. Lindebomen zijn er in allerlei soorten en maten. Wat ze allemaal overeenkomen is het hartvormige blad. Bij de ene linde is het blad net wat groter of heeft het een andere kleur groen. De leilinde is de bekendste lindeboom maar daarnaast kan de linde goed gevormd worden als dakboom of knotboom. De lindeboom draag ook nog eens bij aan de biodiversiteit. Omdat ze rijkelijk bloeit in de zomer komen veel insecten zoals bijen en hommels op de boom af.

Lindeboom kopen?

Filters

Prijs

Prijs

  • € 454,00 - € 27.294,00

Boomvorm

Boomvorm

Uiteindelijke hoogte

Uiteindelijke hoogte

Bloemkleur

Bloemkleur

Bladkleur herfst

Bladkleur herfst

Er zijn 14 producten.

Item 1-12 van 14 in totaal item(s)

Actieve filters

Lindebomen zien de eeuwen verstrijken 

Er wordt beweerd dat sommige lindebomen meer dan 1000 jaar oud kunnen worden. Het meest bekende voorbeeld daarvan is de Tassilo linde in het klooster van Wessobrunn. Volgens een lokale legende stond deze boom er al bij de stichting van het klooster in 753! Dit is natuurlijk moelijk vast te stellen, maar wat we zeker weten is dat lindebomen ontzettend oud kunnen worden. Experts schatten dat een gezonde boom tussen de 400 en 500 jaar oud kan worden. Een  voorbeeld hiervan is de linde van Sambeek die naar schatting ongeveer 418 jaar oud is.

Verschillende soorten lindebomen

De linde kent vele ondersoorten. De meest bekende en meest voorkomende in Nederland en België zijn:

  • Zomerlinde - Tilia platyphyllos
  • Winterlinde - Tilia cordata
  • Amerikaanse linde - Tilia americana
  • Hollandse linde - Tilia xeuropaea
  • Zilverlinde - Tilia tomentosa
  • Krimlinde - Tilia xeuropaea 'Eucholara'

Er zijn nog veel meer ondersoorten. De lindeboom kent maar liefst 24 soorten, waarvan er 4 inheems zijn in Europa.

Hoe snel groeit een linde?

Lindebomen kunnen niet alleen erg oude worden maar ook heel groot. Een volwassen lindeboom kan 25 tot 30 meter hoog worden. Dat duurt natuurlijk wel even, zelfs bij de volwassen bomen die Brienissen in het assortiment heeft. Deze zijn tussen de 4 en de 16 meter hoog en groeien elk jaar ongeveer 30cm. Lindebomen zijn op hun mooist al elegante solitaire boom of als statige laanboom.

Aandachtspunten bij het verzorgen van lindebomen

Sommige lindebomen zijn gevoelig voor bladluis. Die bladluis heeft zelfs een speciale naam, de lindebladluis. Het is echter niet dit diertje zelf waar de boom last van heeft. Lindbladluizen scheiden honingdauw af. Een suikerhoudende vloeistof die schimmels aantrekt. De meeste soorten zijn hier gelukkig goed resistent tegen. Met name de Hollandse linde staat soms bekend om het ‘druipen’ van de honingdauw op bijvoorbeeld auto’s.