Gewone plataan - Platanus hispanica

Een van de meest populaire straat-, laan-, plein- en parkbomen is de gewone Plataan, oftewel de Platanus hispanica uit de Plataanfamilie. De boom is een kruising van de Westerse plataan (platanus occidentalis) afkomstig uit Amerika, en de oosterse plataan (platanus orientalis) afkomstig uit de Balkan en Azië. De boom kan een uiteindelijke hoogte van 20 tot 30 meter bereiken.

Gewone plataan kopen?

Filters

Prijs

Prijs

  • € 454,00 - € 16.468,00

Boomvorm

Boomvorm

Uiteindelijke hoogte

Uiteindelijke hoogte

Bladkleur herfst

Bladkleur herfst

Er zijn 8 producten.

Item 1-8 van 8 in totaal item(s)

Actieve filters

Eigenschappen van de Platanus hispanica

De bomen hebben een rechte stam die als hij ouder wordt in het najaar grote plakken van de bast laat afvallen. Daardoor ontstaat er een typisch gevlekte stam van geelgroene en donkere vlakken die het aanzien van de stam bepalen. De kruin is bolvormig en de takken wijzen naar boven en naar buiten. Platanen laten zich overigens goed snoeien. Dat doet aan de vitaliteit van de boom niets af. Vaak wordt de Plataan dan ook in een bepaalde vorm gesnoeid, wat de boom een eigenaardig uiterlijk geeft. De jonge twijgen en bladeren komen eind april begin mei uit de knoppen tevoorschijn en kunnen uitgroeien tot lengtes van 2 meter en meer. Een Plataan produceert enorm veel biomassa in een seizoen. 

Het verzorgen van een Platanus hispanica

Een plataan is een makkelijk boom die je niet uitgebreid hoeft te verzorgen. De plataan kan tegen volle zon, maar verdraagt ook schaduw, hij kan zowel in droge als in vochtige grond groeien, hij is winterhard, kan vrij goed tegen wind en stelt weinig eisen aan de grondsoort. Alleen wanneer het een periode erg droog is geweest is het aan te raden om een Platanus hispanica een paar keer per week extra water te geven. 

Een ideale boom voor in de stad

Op zoek naar de ideale boom voor de vergroening van een stadscentrum of de aanleg van een stadspark? De plataan is uitstekend geschikt voor een stedelijke omgeving! De boom is bestand tegen luchtverontreiniging en de boom groeit ook goed als hij in de verharding staat. Kortom, de plataan is een makkelijke sterke boom die geen hoge eisen stelt aan zijn omgeving. De boom is ook erg goed bestand tegen de meeste bomenziektes. Alleen bladvlekkenziekte en bepaalde schimmels komen sporadisch voor.