Dakbomen

Op zoek naar een natuurlijke parasol voor in de tuin, op een plein of in een prieel? Brienissen biedt volgroeide dakbomen aan die direct veel schaduw bieden. Dakbomen kunnen worden geplant in tuinen, parken en op terrassen en pleinen. Door de takken op een bepaalde hoogte horizontaal te leiden, ontstaan zogenaamde dakbomen, die een terras of pleintje kunnen overhuiven en voorzien van de nodige schaduw.

Dakboomen kopen?

Er zijn 3 producten.

Item 1-3 van 3 in totaal item(s)

Actieve filters

2-3 meter
16 jaar
3-4 meter
16 jaar

De meest bekende dakbomen

Dakbomen is een verzamelnaam voor de manier waarop een boom groeit. Er zijn verschillende soorten dakbomen. De meest bekende dakbomen zijn de dakplataan, de moeraseik en de koningslinde. De vraag is dan ook, wanneer kies je voor welke boom?

Dakplataan

De dakplataan is misschien wel de meest bekende dakboom. Het is een boom die snel groeit en die dankzij zijn grote bladeren veel schaduw biedt. Omdat dakplatanen zo snel groeien betekent dit wel dat ze regelmatig gesnoeid moeten worden. Een ideale boom wanneer je snel veel schaduw wilt. Wanneer je een boom zoekt die laag in onderhoud is, kun je beter een andere soort dakboom kiezen. 

Moeraseik

Met zijn diep ingesneden bladeren zorgt de moeraseik voor een speels effect tussen schaduw en het licht dat tussen de bladeren heen valt. Deze dakboom is geschikt voor in de tuin maar kun je beter niet in een verharding zetten. In een border of op het gazon doet de moeraseik het dan weer uitstekend!

Koningslinde

De koningslinde dankt zijn naam aan de troonswisseling in Nederland. Wanneer er een nieuwe vorst aan de macht komt wordt er ter ere van de troonopvolger een koningslinde geplant. Maar de koningslinde is ook geschikt als dakboom. Deze boom loopt in het voorjaar wat eerder uit en laat in het najaar eerder zijn blad vallen.

De ideale boom voor op een plein

Dakbomen zijn ideaal voor op pleinen. Een dakboom heeft een relatief smalle stam en een groot, uitgebreid bladerdak. Zo nemen ze op de grond weinig plek in maar verschaffen ze wel veel schaduw in de zomer. Je ziet ze dan ook vaak op pleinen en in parken met een ronde bank eromheen. De ideale boom voor op een plein is een dan ook een dakboom die weinig onderhoud nodig heeft, bijvoorbeeld een koningslinde.

Past een dakboom in iedere tuin?

Voor zowel grote, als kleine tuinen zijn er geschikte dakbomen te vinden. Sommige bomen, zoals de dakplataan, kunnen behoorlijk groot worden. In een kleine tuin is wel van belang om regelmatig te snoeien en de takken van de boom goed te leiden.